måndag 5 maj 2014

Grr.. eller pust

..i bland är det skönt att ha ett par dagars semester på lut
Men-- vi har haft det fantastiskt skönt o oops vad fyra dagar springer förbi tokfort! Vi startade ju vår minisemester nere i Malmö, varsitt rum hade vi bokat där o ut på stan för att äta middag. Våra kompisar hade inte bott över i stan förut o det gjorde det ännu roligare att visa runt lite o peka ut VÅRA favoritställen. Åt gjorde vi fantastiskt gott på Paddy´s, irländsk pub. Det låter ju kanske inte som något speciellt men det ÄR det. Från första sippet på en fräsch rabarberdrink till sista smulan på chokladfondanten =) Oj oj oj! Alltihop fantastiskt bra o gott. Avslutade kvällen gjorde vi på en av de alla uteserveringarna på Lilla Torg.
Upp hyfsat tidigt nästa morgon o bilen körde mot Rostock/Tyskland. Där tog vi en god lunch o ett lika gott glas öl för dem som inte körde. Vidare upp mot Rúgen/Binz. Här hade vi hyrt en lägenhet med havet som närmsta granne o njöt av ännu mer god mat på kvällen o en blåsig morgonpromenad nästa dag. Lite försäsong innebär att ha stranden för sig själv. Bada? Nej, men fotografera o njuta i lugn o ro=)


Nästa morgon siktade vi på Stralsund men först tog vi ett besök på Prora. Lite kort är historien att Hitler ville att sina soldater skulle få avkoppling emellanåt, men under väldigt fyrkantiga former kan man lugnt konstatera. Ett nära 5 km långt husprojekt där 20 000 soldater skulle semestra en vecka var, i exakt likadana små rum. Mat i stora gemensamma matsalar, festligheter efter givet schema. Sådana ställen skulle det finnas fler av i Tyskland o här o var skulle de skratta, ha roligt, för att stärkta återvända till det mindre roliga soldatlivet. Nu blev det ju inte så, anläggningen användes till soldatförläggning efter Tyskland blev delat, ryssarna ha övat där, man har försökt att spränga väck stället men det ståtar vidare som ett rätt fult ärr längst norra Rügens kustlinje. Vissa delar har man nu hittat modiga företag som håller på att försöka renovera men de allra flesta huslängorna står övergivna. 

 
Naturen håller på att ta över o det som en gång skulle bli ett pampigt semester"paradis" är numera ett skrämmande koloss med gapande trasiga fönster o sprickor i betongen. Vi har varit här tidigare o knatat runt, överallt är det stängt o fyllt med betong o grova plankor så att man inte kan ens kika in. Nu....hittade vi en ingång in i detta enorma bygge..

Alltså, det går ju inte att låta bli..


Läskigt men ändå...2 kommentarer:

 1. Hej,
  So you had a wonderful time with your friends? that´s so nice.
  And the "holiday-houses"....scary....but I love those places, they tell us so much of the past.
  Have a nice week....and: next time, you visit Germany I hope, you will have a break at our house!
  kram
  Smilla

  SvaraRadera
 2. Receptet på rabarberdrinken vill jag ha:) låter jättegott mummmmssss kramis från Stina

  SvaraRadera